De ce cele patru Evanghelii ,,nu sunt” in concordanta?

De ce cele patru Evanghelii ,,nu sunt” in concordanta?

Nu sunt fana a acestor articole tehnice, asa ca recunosc ca apelez la un ajutor de nadejde atunci cand le formulez. Poate din acest motiv acest tip de articole vor suna si suna putin diferit fata de celelalte concepute in totalitate de mine.

Mie imi place mai mult sa va ajut, daca pot, sa Il cunoasteti, sa Il simtiti si sa Il vedeti pe Dumnezeu prin prisma relatarii experientelor proprii sau experientelor prietenilor mei.

Cu toate acestea, daca exista astfel de curiozitati tehnice, voi face tot ceea ce pot pentru a raspunde ,,provocarilor”, ca sa zic asa.

Cele patru Evanghelii nu sunt neconcordante,  sunt doar aspecte diferite, care sunt observate de diferiti oameni. Matei, Marcu, Ioan au umblat cu Isus. Luca nu, dar a adunat relatarea oamenilor din acest timp si sub inspiratie, le-a asezat in ordinea lor.

Ordinea Evangheliilor nu este ordinea cronologica. Ele sunt puse intr-o anumita logica pentru a avea o legatura intacta ca idee generala.

De exemplu:

-Matei Il prezinta pe Isus ca ,,Imparat”

Dupa ce S-a nascut Isus in Betleemul din Iudeea, in zilele imparatului Irod, iata ca au venit niste magi din Rasarit la Ierusalim si au intrebat: „Unde este Imparatul de curand nascut al iudeilor? Fiindca I-am vazut steaua in Rasarit si am venit sa ne inchinam Lui.” Matei 2:1-2

-Marcu Il prezinta ca ,,Slujitor”. Cuvant cheie este “indata”.

Caci Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca sa slujeasca si sa-Si dea viaţa ca rascumparare pentru multi.”  Marcu 10:45

-Luca Il prezinta ca ,,Fiu al Omului”.

 Caci Fiul Omului nu a venit să piarda sufletele oamenilor, ci sa le mantuiasca!) Luca 9:56.

-Ioan Il prezinta ca Fiu a lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii.

Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat L-a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan 3:16

El a fost toate acestea: Imparat, Slujitor, Fiul Omului si Fiu a lui Dumnezeu. El este impletirea tuturor acestora. Asadar nu putem vorbi de o contradictie, chiar daca aparent se poate spune acest lucru.

Asta inseamna ca noi inca nu am inteles bine profunzimea lucrurilor relatate, dar nu exista contradictie.

Primele trei Evanghelii Matei, Marcu si Luca sunt sinoptice, par sa aiba aceeasi sursa. Sigur ca sursa este insasi viata Lui Isus, ce a vorbit si a facut El. Perceptia a fost data de Duhul Sfant dupa cum a avut fiecare inclinatiile de a observa viata si activitatea lui Isus.

Toti patru Il surprind pe Isus diferit astfel incat fiecare om de pe pamant sa poata gasi placere in diferite aspecte ale vietii Lui Dumnezeu si sa cunoasca experienta umblarii cu El.

Denisa Dumitras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *