,,Q and A” cu life coach Alina Petre, ,,PARTENERUL POTRIVIT”

,,Q and A” cu life coach Alina Petre, ,,PARTENERUL POTRIVIT”

1. Cum sa alegem partenerul potrivit?

Partenerul
potrivit vine atunci cand stim cine suntem si ce vrem de la celalalt. Autenticitatea personala, comunicarea intentiilor si dorintelor, reprezinta un punct de plecare corect pentru gasirea partenerului potrivit.

2. Ce inseamna potrivit?

“Potrivit” inseamna cineva care raspunde, in mare parte, asteptarilor noastre.
Potrivirea este personala si nu generala. Pentru fiecare persoana exista un anumit partener potrivit.

3. Cum sa il identifici?

De obicei, partenerul potrivit se recunoaste dupa trasaturi fizice placute, din perspectiva proprie, dupa preocupari comune si dupa experiente similare de viata. Oamenii care au multe lucruri in comun se atrag reciproc destul de repede.

4. Cum sa iti dai seama daca esti o persoana mintita?

De obicei, observam ca suntem mintiti dupa ce apar consecintele minciunilor. Odata ce intre doua persoane intervine minciuna, acestia nu mai formeaza un cuplu, la propriu. Sinceritatea, respectul si comunicarea intre parteneri stau la baza dezvoltarii unei relatii armonioase.

5. Cum remediezi un conflict si cand merita sa faci asta?

Cu totii suntem diferiti, venim cu un bagaj emotional din copilarie si, astfel, avem propria perspectiva asupra vietii. Respectiv, proiectam in afara tot ceea ce am acumulat si ne-a marcat, de-a lungul anilor, in interiorul nostru. Asadar, anumite discutii si conflicte pot aparea atunci cand parerile noastre nu sunt aceleasi.
Insa, daca obiectivul comun este de a ramane impreuna, cu satisfactii emotionale reciproce, merita sa investim timp, intelegere, empatie, afectiune in relatia de cuplu. Un conflict se aplaneaza, de obicei, prin dorinta de a depasi un moment tensionat, prin amintirea unor episoade frumoase, prin umor, prin punerea accentului pe calitatile si nu pe defectele partenerului.

6. Ce inseamna o relatie?

Psihologic vorbind, o relatie inseamna afectivitate reciproca. Afectivitatea se manifesta in plan emotional prin emotii de iubire, sentimente, pasiuni. Totodata, relatia se refera la construirea unui parteneriat, a unei echipe indestructibile, a unei forte pe care cei doi se pot baza reciproc.

7. Cum se intretine o relatie?

O relatie este comparata de multe ori cu un copil. Este copilul pe care cei doi il cresc, de care au grija, caruia ii ofera iubire si sprijin.
O relatie se intretine cu multa atentie reciproca. Stim ca acolo unde punem focusul este locul in care lucrurile se imbunatatesc.
Sfatuiesc cuplurile care au probleme sa se regaseasca reciproc, sa se concentreze pe ceea ce i-a atras la inceput, sa puna emotie in fiecare gest sau situatie traite impreuna.

8. Cat de importanta este libertatea intr-o relatie si care sunt limitele ei?

In primul rand, suntem fiinte libere cu optiunea de a alege pentru noi ceea ce dorim sa experimentam. In fiecare zi suntem expusi unor situatii noi in care sunt implicate alte persoane. Relationarea umana este una dintre nevoile noastre de baza. Modul in care alegem sa relationam insa, tine doar de noi.
In al doilea rand, oamenii nu ne apartin. Este foarte gresit sa intram in relatii cu gandul ca celalalt este “al nostru” si ca ne putem exprima niste pareri asupra libertatii acestuia.
Intr-o relatie sanatoasa, partenerii sunt liberi sa faca ceea ce doresc, fara limite impuse reciproc. Paradoxal, cei mai multi dintre oamenii care se simt liberi intr-o relatie aleg sa fie trup si suflet alaturi de partenerii sai.
Constrangerile celorlati nu fac decat sa activeze dorinta de a fi inacaltate.

9. Daca esti inselat, se poate pune problema de toleranta?

Cel care alege sa insele o face cu el insusi, in primul rand. Nu-i inselam pe ceilalti, ci pe noi insine. Dar evident, ceea ce alegem sa facem are consecinte atat asupra noastra cat si a relatiei de cuplu. Toleranta vine atunci cand unul din parteneri isi asuma o relatie cu o persoana care este infidela. Dar in acelasi timp, toleranta poate insemna dorinta de a remedia problemele de cuplu, intelegerea celuilalt si renuntarea la propriul orgoliu pentru un obiectiv comun.
Nu trebuie ignorati factorii care au dus la aceste manifestari ale partenerului in afara relatiei de cuplu. De obicei, ambii sunt vinovati pentru destramarea relatiei si, implicit, pentru implicarea in experiente cu alte persoane.

10. Ce rol are Dumnezeu in relatia barbat-femeie?

Dumnezeu este ancora pe care noi o avem in aceasta viata! El este forta si lumina din viata noastra si echilibrul din familiile noastre. Dumnezeu ne ajuta, prin rugaciunile pe care le facem, sa ne pastram integri si puternici in relatiile cu oamenii. Credinta este refugiul si ajutorul oamenilor in momente de cumpana si liantul dintre un barbat si o femeie. O relatie buna cu Dumnezeu, prin iubirea si respectarea valorilor reale, inseamna o relatie buna cu partenerii nostri, dar si cu ceilalti semeni.
Tainele credintei sunt foarte importante in relatia de cuplu, ele fiind legate de uniunea sufletelor noastre si de cultivarea binelui in vietile noastre.

 

Denisa Dumitras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *