Implanturile dentare, scumpe sau nu?

Implanturile dentare, scumpe sau nu?

Dr. Ciltea Ruxandra


Medic Dentist – Dipa Dent

Deși extrem de ocupată cu pacienți, printre programări și urgențe dentare, dna. Doctor Ruxandra Cilțea, Medic Dentist la Clinica Dipa Dent, și-a făcut timp pentru a-mi răspunde la câteva întrebări de specialitate, la care doar un medic dentist poate expune o părere pertinentă. Mi-am dorit mult să discutăm despre implanturile dentare, un subiect care ne interesează pe toți și despre care au tot fost generate discuții.

Implanturile dentare sunt de mulți ani o opțiune pentru a înlocui dinții lipsă. De când au apărut și până acum, nu doar că s-au diversificat dar au și evoluat. Care sunt cele mai importante modificări ale implanturilor de astăzi față de cele inițiale, disponibile în trecut?

Când este implantul un tratament indicat și când este mai bine de evitat?

            Implantul dentar este o metoda de inlocuire a unui dinte lipsa. Este indicat in aproape orice situatie in care lipsesc Dinti de pe arcada. Situatiile in care implantul dentar este de evitat vizeaza starea de santate generala a pacientului. Se contraindica in cazurile cu probleme cardiace severe, in tratamantele oncologice cu chimioterapie, in diabetul sever necontrolat. În rest, este cea mai bună și simplă cale de a reface integritatea arcadei dentare.

Care este cea mai mare problemă pe care implanturile o rezolvă? Sunt mai degrabă indicate pentru a rezolva probleme legate de estetică sau medicale?

            Implanturile sunt mai degrabă indicate în a rezolva probleme medicale, adică strict acolo unde lipsesc dinți si oferta osoasă ne permite inserarea lor. Cand vine vorba de estetica, si aici ne referim la zona frontala, trebuie evaluat foarte atent daca optiunea cea mai buna este implantul sau puntea dentara. Trebuie analizata inaltimea osului, pentru a putea estima unde va fi limita cu gingia a viitorului dinte, si posibilitatea de gestionare a tesutului moale, adica cum va arata gingia post-chirugical. Abia dupa o analiza atenta, pute lua decizia cea mai buna in ceea ce priveste inserarea implanturilor pe zona estetica. Desi exista optiuni de a mima gingia si protetic, adica adaungand ceramica roz la baza viitorului dinte, personal prefer sa evit aceasta varianta, pentru ca rezultatul nu este niciodata unul foate apropiat de natural.

Care sunt pașii și cât durează tratamentul, de la intervenția chirurgicală până la momentul în care dintele poate fi folosit?

            Interventia in sine de inserare a unui implant dentar dureaza aprox 20 min, pana la aproximativ o ora si jumatate – doua, cand vorbim de mai multe implanturi sau cand este necesara si aditia osoasa, mai ales atunci cand facem sinus lift. Ulterior, Implanturile trebuie lasate intre 3 si 9 luni sa se vindece. Aceasta perioada este stabilita exact in functie de amplitudinea interventiei. 3 luni, la un implant simplu, ajungand la 9 luni in cazul in care se face sinus lift si aditia de os este insemnata. Dupa acest interval, pacientul revine in cabinet pentru amprenta necesara realizarii coroanei dentare. Dupa amprenta, dureaza aproximativ o saptamana pana cand dintele este montat in implant. Din acest moment, dintele este gata de a fi folosit in parametri absolut normali, ca un dinte natural.

Este un tratament la care românii apelează cu ușurință? Care sunt motivele pentru care sunt reticenți sau resping această opțiune?

            Da si nu, parerile in randul pacientilor sunt impartite. Circule tot felul de mituri legate de implantul dentar, pe care multi le cred, din pacate, iar unora le este pur si simplu extrem de frica de interventia chirugicala. Atunci prefera sa sacrifice dintii vecini spatiului existent si sa apeleze la puntea dentara. Eu insa, petrec foarte mult timp explicandu-le pacientilor avantajele si dezavantajele, demontez mituri prin explicatii logice si de ele mai multe ori reusesc sa consiliez pacientul si sa l indrum in directia corecta. Desigur, aceasta directie nu este universal valabila si intai stabilesc eu ce i se potriveste pacientului din fata mea ai abia apoi ii prezint optiunile.

Există posibilitatea ca tratamentul să nu reușească? În ce condiții și ce se întâmplă în acest caz?

            Da, intotdeauna si la orice manopera exista sansa de esec.  Dar important este care sunt riscurile in raport cu beneficiile, ce se poate face in caz de esec si cum ecipa medicala isi pregateste terenul pentru a minimiza cat mai mult cu putinta sansele ca ceva sa mearga prost. Conditiile in care apare esecul sunt multiple, pot tine atat de medic cat si de pacient, pot surveni in cazul alegerii gresite a planului de tratament. Este foarte mult de discutat pe tema riscurilor. Cu toate acestea, implantul ramane o varianta sigura de tratament, este nevoie de multa neglijenta si dezinteres ca sa se ajunga la esec.

Care sunt costurile implanturilor? Își permit românii să apeleze la acest tratament?

            Costurile se discuta in cabinet, de la caz la caz. Sunt multe variabile. Brand-ul implantului, este sau nu nevoie de aditie de os, daca da – cat os, ce tratamente adiacente sunt necesare, samd. E greu de spus un cost care sa fie general valabil. In tot cazul, costul unui implant a devenit mult mai accesibil fata de acum 10 -15 ani, sa zicem, cand in Romania inca era considerat un tartament de lux, erau destul de recent intrat in sfera medicala de la noi si ca atare costurile erau pe masura. Cred ca romanii isi pot permite sa apeleze la aceasta optiune in masura in care este corect plasata pe lista prioritatilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *